Tesisat Malzemeleri

Elektrik Tesisat Malzemesi Ne Demektir?

Balast Nedir?

Aydınlatma armatürüne güç kaynağından gidecek elektrik akımını kontrol eden mekanizmalardır.

Balast Ne İşe Yarar?

Aydınlatma armatürünün ateşlenmesi için gerekli gerişimi sağlamaktadır. Akımı sınırlayarak aydınlatmaya gidecek olan enerjiyi kontrol altına alarak aydınlatmanın uzun ömürlü ve kullanışlı hale gelmesinde yardımcı rol oynar.

Balast Çeşitleri Nelerdir?

Kullanılmakta olan, iki farklı tip balast bulunmaktadır. Kullanılmakta olan bu balastlar, elektronik balastlar ve manyetik balastlardır.

Elektronik balastlar,

Mekân aydınlatmalarında, mekânı yeterli ışığa kavuştururken güç harcanan güç miktarını da azaltmak önemlidir. Bu noktada elektronik balastlar tercih edilir. Fazla akımı sınırlayarak lambanın yeterli güçte çalışmasını sağlarlar. Aydınlatma dizaynına Elektronik bir balastın dâhil edilmesi lamba ömrünü uzatacak ve işletme maliyetlerini düşürecektir. Elektronik balast, floresan ve yüksek yoğunluklu deşarj lambalarla kullanılır. Bu arada floresanlarda balastlarla birlikte ateşleyici görevi gören starterler bulunmaktadır. S10 ve S2 olarak iki çeşiti vardır. Uzun floresanlar için S10 starter kısa floresanlar için S2 staterler kullanılır.

Mekanik balastlar,

Bakır sargılı balastlardır. Bakır telin kalınlığı ve uzunluğu balastın çıkış akımını belirler. Büyük ve ağır yapıdadırlar. gaz deşarj prensibine göre çalışan floresan lambalar gibi elektrik aydınlatma sistemlerinde aydınlatmayı sağlayan bir ekipmandır. Mekanik balastlar,endüktif reaktif enerji tüketirler.

LED Sürücü Driver Trafo Nedir?

Led driver, sistemin sorunsuz çalışması için üretilmiş akım sınırlamalı besleme kaynaklarıdır. LED sistemleri düşük voltaj ve akımlarda çalıştığı için beslemelerinin de sağlıklı olması gerekir. Driver bu durumu sağlar.

LED Sürücü Seçilirken Nelere Dikkat edilir?

İlk olarak uygulamanın sabit voltaj mı sabit akım mı gerektirdiğine bakmalısınız. Eğer kaynak, LED’e direkt olarak güç sağlıyorsa bu durumda Led aydınlatma ürünü genel olarak sabit akıma ihtiyaç duyar. Bu durumda sabit akım kaynağı kullanılmalıdır.
Diğer önemli husus da çıkış voltajının ya da akımın armatürün çıkış gücüne uygun seçilmesidir. Koruma, verimlilik, güç kat sayısı, harmonikler ve elektromanyetik uyumluluk standartları kontrol altına alınmalıdır.

Aydınlatma Projelerinde Neden LED Sürücüler Kullanılıyor?

Aydınlatma uygulamalarınızın uzun ömürlü olmasını ve düşük güç kullanımını sağlamak için LED adı verdiğiniz aydınlatma elemanlarını tercih edeceğiniz gibi tüm LED’leri sorunsuz çalışmasını sağlamak için uygun bir LED driver cihazı ile beslemeniz gerekiyor. Bu durumda, uygulamanızın güç hesabına göre belirleyeceğiniz bir LED sürücü ihtiyacınızı giderecektir. Bunun için tek yapmanız gereken, mevcut projenizdeki kullanılması planlanan güç, gerilim ve akım değerlerini tespit etmek olacaktır.

Yüksek Verimlilikte LED Sürücüleri Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Yüksek verimlilikteki LED sürücü kullanmanın birkaç faydası vardır. İlk olarak, bu sürücüler büyük bir enerji tasarrufu sağlarlar. Enerji verimliği ancak yüksek etkili sürücüler kullanıldığında işe yarar. Yüksek verimli sürücülerle elde edilecek enerji tasarrufu, sürücünün ömrü düşünüldüğünde önemlidir. 

Kangal Spiral Boy Borular Nedir?

Kangal Boru Nedir?

Diğer isimleri ile Polietilen Borular (PE Kangal Borular) olarak geçmektedir. Kangal boru, darbelere dayanıklı, ezilmeyen kolay bükülmeyen esnekliğiyle sarsılmalardan etkilenmeyen özel üretilen boru cinsidir. Kangal boru inşaatlarda sıva altına döşenerek elektrik tesisatının geçişine yardım etmektedir.

Spiral Boru Nedir?

Elektrik akımını sağlayan kabloların zarar görmesini engellemek amacıyla kullanılan koruyucu hortuma spiral boru denilir. Elektrik kablolarının hareketli olduğu yerlerde kabloların kolayca aşınması ve hasar görmesi söz konusu olmaktadır.

Kangal Boru Nerelerde Kullanılır?

Atık su arıtma tesislerinde sıkça görebilirsiniz bu boruları,

Kalın elektrik borularını korumak için kangal boruları kullanılır,

Yeraltı ve yerüstü suların taşınmasında kullanılan en önemli boru tipidir,

Tarım alanlarında damla sulama sisteminde kullanılan boru tiplerinden biridir ,

Kanalizasyon sistemlerinin kurulumu sırasında bu boru sağlamlığı nedeniyle sıkça tercih edilir,

Hidroelektrik santrallerinde hem elektrik kabloların korunumunda hem de suyun taşınmasında kullanılır,

Jeotermal tesislerinde ve sistemlerinde kullanılır,

Basınçlı hava ve gaz tesislerinde sızdırmazlık özelliğinden dolayı kullanılmaktadır.

Spiral Boru Nerelerde Kullanılır?

Spiral borular istenilen açıda bükülebilen kablolar olma özelliğine sahiptirler. Elektrik tesisatında kiriş dönüşlerinde, kolon hatlarında ve dönüşlerin fazla olduğu yerlerde kullanılabilmektedir. İşçiliği kolaylaştıran spiral borular metal ya da yalıtkan gereçlerden üretilebilmektedir. Metal olarak galvanizli çelikten, kalaylı çelikten ve izoleli çelikten yapılan türleri bulunmaktadır.

Plastik spiral Borular

Çelik Spiral Borular

Çeşitli inşaat alanlarında, özellikle şaft boşluklarında (havalandırma, asansör boşlukları vb.) çelik spiral hortumlarının kullanımını şiddetle öneririz. Spiral boru ve çelik spiral boru kullanım alanları farklıdır. Yüke ve darbelere maruz kalabilecek alanlarda ki kablolarda çelik spiral boru kullanılır.

Döşeme Altı Buatlar-Priz Kutuları Posta Kutusu Nedir?

Döşeme Altı Buat sistemleri duvar ve kolonlardan bağımsız sistemler olduklarından, dış mekan ortamlarının da vazgeçilmez enerji dağıtım kutuları olarak bilinmektedirler.

Buat Çeşitleri Nelerdir?

Buatlar kullanıldıkları tesisatın yapısına ve kullanıldıkları yere göre norm buat (derin), kare buat, tünel buat, kontralı buat, sıva üstü buat, antigron buat, dahili tip galvanizli çelik buat, harici tip buat, kondulet buat olmak üzere çeşitlere ayrılır.

Norm Buat

Dairesel tip buat türüdür. Boruların giriş çapına göre buat boru girişleri de farklı çaplarda olur. Buatlar, boru giriş sayısı dikkate alınarak birden fazla (2–3–4) girişli olarak imal edilirler.

Kare Buat

Kare buat, tesisatta iletken bağlantısı çok olan yerlerde kullanılır. Örneğin; ana dağıtım noktalarında  (kolon hatlarında, linye hattı başlangıcında, apartman dairelerindeki geçiş noktalarında kullanılır.

Tünel Buat

Tünel buatlar, dairesel buat çeşidi olup boru girişleri kare buat girişinin aynısıdır. Boru girişi, buat üzerindeki dairesel kısımları kesici yardımı ile açarak yapılır.

Kontralı buatın yapısı tünel buata benzer. Yapı olarak tek farkı, alttan girişinin de olmasıdır.

Sıva Üstü Buat

Sıva üstü buatlar daha çok eski yapılarda görülmektedir. Günümüzde de sıva üstü tesisatlarda kullanımı mevcuttur.

Antigron Buat

Nemli yerlerde kullanılır. Sıva üstü elektrik tesisatında kullanılır. Kare ve dairesel olmak üzere iki tipte üretilir. Dairesel olanları 70, 90 mm, 3 girişli ve 4 girişli olarak üretilir. Antigron kare buatların boyutları 85×85, 100×100, 180×110 mm’dir. 

Dahili Tip Galvanizli Çelik Buat

Galvanizli çelik buatlar 1.6 mm kalınlıktaki galvanizli çelikten, tek bir parçadan preslenerek imal edilmiş olup en ağır şartlara göre dizayn edildiğinden yüksek mekanik dirence sahiptir. Galvanizli çelik boru tesisatında kullanılır.

Harici Tip Buat

Harici tip buat, gri renk fırın boyalı dökme alüminyumdan imal edilmiş olup kesinlikle paslanmaz ve harici hava şartlarına karşı son derece dayanıklıdır. Sıva üstü tesisatta kullanılır. 102×102 ve 102×51 mm ebatlarında üretilmektedir.

Sensör Nedir?

En geniş tanımıyla sensör amacı ortamındaki olayları veya değişiklikleri tespit etmek ve bilgileri diğer elektronik cihazlara genellikle bir bilgisayar işlemcisine göndermek olan bir cihaz, modül, makine veya alt sistemdir. Sensör her zaman diğer elektronik cihazlarla kullanılır. Sensörler çoğu insanın hiç farkında olmadığı sayısız uygulamanın yanı sıra dokunmaya duyarlı asansör düğmeleri (dokunsal sensör) ve tabanına dokunulduğunda kararan veya parlaklaşan lambalar gibi gündelik nesnelerde kullanılır.>

Sensör Tipleri Nelerdir?

Sıva altı veya sıva üstü olarak kullanılmak üzere pek çok sen sör çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;

Haraket Sensörü

Fotosel

Mini sensör

Radar Sensörü

Spot tipi Hareket Sensörü

180 Derece Haraket Sensörü

360 Derece Haraket Sensörü

Hoparlör Nedir?

Elektrik dalgalarını ses dalgalarına çeviren ve gerektiğinde sesi yükselten aygıta verilen isimdir.

Sesi büyütüp kulakla duyulabilir hale getirmeye yarayan araçtır. 

Sitemizde Bulabileceğiniz Ürünler Nelerdir?

Cata Hoparlör 18 cm Balanstlı Ct-9140

Hoparlör Nerelerde Kullanılır?

Hoparlörün kullanım alanı oldukça yaygındır. Küçüklü büyüklü organizasyonlarda, konserlerde, kongrelerde hatta evlerinizde bile kullanabileceğiniz hoparlörler, ses sistemlerinin olmazsa olmaz bir parçasını oluşturur. Temiz, net ve yüksek bir ses duyabilmek için kaliteli bir hoparlör tercih etmek çok önemlidir.

Kumanda Nedir?

Piyasada aydınlatma kumandası, avize kumandası, kontrol switch olarak geçmektedirler.

Aydınlatma devrelerinin kontrolünü uzaktan rahatlıkla kontrol edilebilmesini amaçlarlar. Aydınlatmanın kullanıldığı her alanda kullanılabilmektedirler. Kullanıcıya konfor sağlamayı hedefleyen bu ürünler son zamanların trendi olarak birçok işyeri, ev ve ofislerde kullanılmaya başlanmıştır. Operatörler bir gruptaki her lambanın rengini lambalarda bulunan LED ışık bankaları sayesinde uzaktan değiştirebilir. Böylelikle sistem istediğiniz kadar esnek olabilmektedir.

Sinek Armatürü Ne İşe Yarar?

Kimyasal madde kullanmadan, kokusuz, dumansız, hijyenik ve etkili bir çözüm yolu sunar. Toplama çekmecesi ile sineklerin kolayca toplanıp boşaltılması sağlanır. Izgaraya değmeyi engelleyen dış koruması ile güvenlidir.

Sinek Armatürleri Nerelerde Kullanılır?

Sinek armatürleri ev, atölye, restaurant, market, hastane gibi kapalı mekânlarda kullanıma uygundur.

Sinek Armatürü Kullanım Avantajları Nelerdir?

Sinek, sivrisinek gibi uçan türleri yok etmek için ideal;kimyasal kullanmadan, kokusuz, dumansız, hijyenik ve etkili çözüm.

Izgaraya değmeyi engelleyen dış koruma

Sinekleri çekimde etkili, zararsız.

Yılbaşı Süsleri Nedir?

Yılbaşı süsleri ağaç süslemelerinde bahçe süslemelerinde odaların, duvarların, objelerin süs amaçlı kullanılan küçük ampullerin birbiri ardına bağlanmasıyla oluşan aydınlatma araçları ile aydınlatılmasına yarayan ürünlerdir. Amaç ortama aydınlatma sağlamak değil ortamda aydınlatma ile bir ambiyans sağlamaktır. Dekoratif renkli bir görünüm kazandırmak hedeflenir özel günlerin ortam süslemelerinde sıklıkla yer almaktadırlar. Farklı renkleri çeşit ve modelleri bulunabilmektedir.

Adaptör Nedir?

Adaptör dilimizde çok sık duyduğumuz ve kullandığımız kelimeler arasında yer alıyor. Adaptör kelimesi, uyarlayıcı ve aygıtın kullanabileceği düzeye göre elektrik akımını ayarlayan alet anlamına geliyor;adaptörler, yüksek voltaja sahip olan şehir elektriğinin cihaza göre uygun voltaja düşürülmesini sağlayan aparatlardır. Yalnızca şehir elektriğinde değil, yüksek voltaja sahip olan herhangi bir elektrik devresinde de kullanılabilirler.

Adaptör Çalışma Prensibi Nedir?

Önce dönüştürücü 110 V veya 220 V yani 220 voltluk şehir akımını, aygıtın istediği gerilime düşürür.Bu dalgalı bir gerilimdir. Daha sonra diyotlar bu gerilimi doğru akıma çevirirler.

Adaptör Nerelerde Kullanılır?

Uygun akım ile bataryaları doldurur, cihazlarımızın da zarar görmemesini sağlarız. Günümüzde hemen hemen her yerde görmenin mümkün olduğu adaptörler; Bilgisayar, laptop, tablet, cep telefonu, tıraş makineleri, radyo, el fenerleri gibi çok çeşitli teknolojik aletleri çalıştırmak ve şarj etmek için kullanılır.

Kablo Kanalı Ve Aksesuarları Nelerdir?

Kablo kanalı, yapıların enerji dağıtımı veya haberleşme için kullanılan tesisatlarında, izole elektrik kablolarının güvenli bir şekilde taşınması, sabitlenmesi ve desteklenmesini sağlayan birbiriyle uyumlu birimlerden oluşan sistemlerdir. Kablo kanalı sistemleri genellikle ticari ve endüstriyel yapılarda kablo yönetimi için kullanılan sistemler olup kullanım yerine göre farklı tipleri mevcuttur. Türkçede yaygın olarak kablo kanalı olarak bilinse de tiplerine göre kablo tavası, kablo taşıyıcısı, kablo tepsisi, kablo merdiveni isimlendirmelerine de rastlanır.

Kablo Kanalı Çeşitleri Nelerdir?

Balık Sırtı Kablo Kanalı>

Plastik kablo kanalı-yapışkanlı kablo kanalı- yapışkansız kablo kanalı

Delikli tip kablo kanalı

Merdiven tipi kablo kanalı

Deliksiz tip kablo kanalı

Tel tipi kablo kanalı

Kablo Kanalı Seçimi Nasıl Yapılır?

Kablo kanallı seçimi yapılırken kablo kanalı taşıma sisteminde uygulanacak alanın ölçümü ve fizibilitesi yapılır metre başına taşınan kablonun ağırlığı hesaplanır buna göre mevcut ağırlığı kaldıracak malzeme seçilir. Ortamın krozyon derecesine göre malzeme ve kaplama tercihi yapılmalıdır. Ortalama taşınan kablo gruplarının üreteceği ortam sıcaklığını kaldıracak kanal tercihi kullanım ömürleri için çok önemlidir.